Аксесоари

Вътрешни и външни подпрозоречни дъски

За постигането на още по-голям комфорт е възможно да се прибегне до оборудването на прозорците с вътрешни подпрозорчени ПВЦ первази, които им придават напълно завършен вид. Водоотвеждащите козирки са друга възможна опция, до която голяма част от потребителите често прибягват.
Подпрозорчените алуминиеви и ПВЦ первази представляват най-общо казано хоризонтални дъски, които се поставят в основата на прозореца под основата на дограмата. Захващането става чрез помощта на винтове за долния край на касата. Основното предназначение на первазите е да спират стеклата се евентуално вода от конденза под стъклата. Водата може и да е с друг произход, но и в двата случая первазите са жизнено необходими.
Материалът, от който се произвеждат, е устойчив ПВЦ. Характеризира се със здрава повърхност и профилирана обемна форма. Изолационните качества се постигат благодарение на множеството кухи камери, при това с високо качество. Те значително превъзхождат естествените материали, които се предлагат на пазара.
Алуминиевите и ПВЦ первази са изключително лесни за поддържане, което без съмнение е ключово предимство. Всеки човек прекрасно знае, че именно почистването вкъщи е едно от най-уморителните и отнемащи доста време занимания. Поради тази причина търсенето на тези первази е много силно и тази тенденция няма да се промени скоро.
Первазите са много устойчиви на почистващи препарати, както и на издраскване и пепел от цигари. Освен това не поемат вода, а евентуалните водни кръгове могат лесно да бъдат почистени. Тук се има предвид тези водни кръгове, които възникват от поставени чаши и влажни саксии. Тяхната нечувствителност към топлина е друго основно предимство.
За различните алуминиеви и ПВЦ первази не е проблем топлината да достигне дори до 40 – 50 градуса през лятото. Предлагат се различни модели на пазара и така всеки може да избира според индивидуалните си предпочитания. Има модели с тесен ръб и без ПВЦ фолио.
Друг често предлаган модел е широк при челния ръб, а повърхността има допълнителна защита с помощта на защитно ПВЦ фолио. То придава по-красив вид на модела и се предлага с ширина до 450 мм. И в двата края на перваза се поставят специални завършващи пластмасови капачки.
Препоръчително е за всички хора, които искат да имат алуминиеви и ПВЦ первази, да го заявят още по време на поръчката. Това се налага поради факта, че рядко има възможност за монтаж на перваза след поставяне на перваза. Това става само в редки случаи, стига до стената да има достатъчно разстояние. Разстоянието е необходимо, за да може первазът да се дебюлира и легне отгоре.
Също така между крилото и стената да има поне 25 мм оставено разстояние. Друго важно условие е стената под прозореца да бъде напълно и равно измазана. Ако посочените условия са налице, поставянето на ПВЦ первази няма да представлява трудност.
Външните первази и козирки също са предпочитан вариант от огромния брой клиенти. Впрочем на пазара всеки ден се предлагат нови неща, поради което потребителите имат възможност да избират от много опции. Различните рекламни каталози и брошури са пълни с подробна информация за разнообразни алуминиеви и ПВЦ первази.
Тези, които избират външен перваз, си спестяват обработката на зида отвън със строителни материали. Такива материали са например мрамор, теракот и др. Освен това външният перваз спомага и за по-качественото водоотливане на влагата благодарение на своя изразен фабричен наклон. В много домове влагата е често срещан проблем, а външните алуминиеви первази ефикасно го решават.
Външният перваз надстърча напред и се монтира челно на касата на прозореца. Изработва се от алуминий, а цветът му е бял. Той се счита за класически в тази сфера и като цяла изборът пада предимно върху него. Разбира се, той може да бъде оцветен във всеки друг цвят, като това зависи от различните предпочитания.
Възможно е да се боядиса и в цвета на дърво, което определено ще предаде по-атрактивен вид на дома. Много хора търсят разнообразие и промяна на атмосферата. Боядисването в атрактивни и нетипични цветове е сигурен начин това да се постигне, при това напълно качествено. Чрез избора на атрактивни цветове много скоро в дома се създава по-голям уют и комфорт.
В зависимост от ширината на стената външният перваз се предлага в различни ширини. Може да се изреже под ъгъл до 45 градуса в случаите на монтаж на первази и козирки на ъглови прозорци. Чрез изрязването под ъгъл се покрива ръба на стената под тях, а освен това по този начин изглежда като цял перваз.
Такива алуминиеви первази се използват и за козирки и се монтират в долния край на прозореца. Функцията на козирките е преди всичко защитна и предпазва стъклата от стичане на вода. Тя може да тече от етажите над поставената дограма и покривните конструкции.
Размерите и цветовете, в които се предлагат, са различни и разнообразни. Алуминиевите первази са огънати под точно определени размери за разлика от первазите тип ПВЦ. Размерите варират от 110 до 280 мм, като тези между 200 и 240 се срещат често.
В някои случаи ширината на стената от външната страна на прозореца е с по-голям размер от този на стандартните первази. Тогава е необходимо да се изработи перваз по поръчка ламарина, боядисана в прахово. В ситуациите, когато первазът се монтира на прозорец, който гледа към тераса, в краищата е възможно да се поставят декоративни капачки от пластмаса. Целта е да не остане остър ръб.
Търсенето на различните алуминиеви и ПВЦ первази е интензивно, защото те са важен елемент за намаляването на конденза в дома. Трудно е да се определи кой от двата типа – алуминиев или ПВЦ перваз – е по-добрата опция. Изборът е напълно индивидуален и което е по-важно – монтирането му е добра инвестиция.

Други аксесоари

Други Аксесоари
• Взломозащитно РЕЗЕ с ключ. Това е може би, най-надеждната защита против взлом от вън или от вътре за PVC дограма. Състои се от два метални компонента един за касата и един за крилото на прозореца, през които минава масивен метален шиш, като от едната страна е с ключалка. Така, когато е заключено резето, не може да бъде отворено нито от вън, нито от вътре.
• Взломозащитен РАЙБЕР (обикновен) за PVC дограма. За разлика от резето, райбера е по-олекотен вариант за взломозащита, изработен от алуминии, но също е надежден и би затруднил доста проникването. Предлага се във цвят бял и тъмно-кафяв RAL 8014. Цената същи е значително по-ниска от тази на резето.
• Взломозащитен РАЙБЕР с аларма за PVC дограма. Този вариант дава една допълнителна осигуровка за предпазване от взлом, тъй, като е оборудван с мини алармена система, вградена в него. Монтира се по същия начин, както и обикновенния, но на частта, която блокира отварянето на прозоречното крило е снабдена с бутонче, което при лек натиск, провокиран при отваряне, задейства алармата. Това е добър вариант, ако сте в жилището и някой, се опита да влезе през ноща да ви даде предупредителен сигнал. Предлага се в 4 различни цвята: бял, светло-кафяв RAL 8003, тъмно-кафяв RAL 8014 и inox.
• Обков „Security“. За всички видове обков, който предлагаме има две разновидности – стандартен и взломозащитен. При втория вариант някои от обковните елементи са направени таке, че да възпрепятстват влизането с взлом от вън. Обикновенно крадците използват щанга, която пъхат в цепнатината между крилото и касата и се опитват да ги раздалечат, докъто пъпките на мартината на крилото, излезнат от насрещниците на касата. Това обаче при „Security“ версията не може да се получи понеже пъпките са подобно на шапка на гъба, която е влезнала в прорезен улей на насрещника и се законтря в него. За да се отвори крилото, трябва да се изкърти насрещника от касата, което ства значително по-трудно. Добавката към цената към стандартния обков не е висока, но може да Ви спести много неприятности.
• Шнапер за балконски PVC врати. Това е прост механизам за затваряне на балконски врати от външната страна. При PVC дограмата е специфично това, че съпротивлението на гумените уплътнения на крилото и касата не позволяват да останат плътно затворени, а и няма как да придърпате крилото на вратата от вън, тъй, като дръжката е само от вътре. Шнапер-механизма се монтира в профила на касата и посредством една метална пъпка, която се добавя към обкова на крилото и пластмасова дръжка от външната страна на крилото, дава възможност балконската врата да се затвори и от външната страна. Това е много удобно, когато при студено време излизате да простирате или ако се пуши на терасата, дима да не влиза вътре. Цената му е достатъчно ниска за да може да си го позволи всеки.
• Луксозна дръжка за PVC дограма „Hoppe“. Това е модел дръжка, която е по-масивна, здрава и удобна от стандартната. За разлика от стандартната ими степенно отваряне което се ползва при микровентилацията. Предлага се в цвят: бял, тъмно-кафяв RAL 8014, златист, и сребрист.
• Дръжка за PVC или алуминиева дограма с ключ. Това е дръжка за прозорци, създадена специално за защита на децата ни. Когато са още малки, палавниците искат да разучат всичко и правят всевъзможни бели, някои от които обаче за съжаление завършват с лоши последствия за тях и шок за родителите им. За това производителите на обков, създадоха дръжките с вградена ключалка. При затворено полужение на прозореца, дръжката може да се блокира за отваряне посредством ключе, което заключва ключалката в центъра и. Извадено от ключалката, дръжката няма възможност да бъде завартяна. Цената е достъпна и всеки може да си я позволи. Предлага се в цвят бял и тъмно-кафяв RAL 8014.
• Други видове дръжки. Освен познатите ни и най-често използвани дръжки за дограма ими и други разновидности създадени да обслужват различните нужди при експлоатация на отваряемите крила. Това са дръжка тип „Рога“, която се използва най-често за мотаж на алуминиеви врати за обществени сгради или магазини, които се отварят много често. Тази държка няма подвижни елементи и зехващането и към крилото е много здраво, което я прави устойчива на усилена експлоатация. Обикновенно се монтира в комбинация с брава с ролково петле, което се прибира автоматично при дърпане на дръжката и после пак автоматично се затваря. Друг вид дръжка с по-специфична функция и дръжка с Топка. Обикновенно се монтира на врати от външната страна, с цел ограничаване на достъпа. Вратата може да се отвори само с ключ. Предлагат се в различни цветове.
• Микровентилация. Това е удобна и много евтина екстра, прибавяща се към стандартния двуплоскостен механизъм в комбинация със степенно отваряща се дръжка „Hoppe“ за осъществяване на проветрение при което крилото на прозореца е затворено но не съвсем до края и през микроскопичната цепнатина се получава вентилиране на въздуха, което предотвратява конденза и подържа въздуха в помещението свеж.
• Усилени панти за входни PVC врати. Това е модел панта създадена за външни врати с отваряне навън или навътре, значително по масивен и здрав от обикновенните панти. Препоръчва се използването на такива панти при всички входни врани изработени от PVC профил, за да се предотврати провисването им и евентуален взлом. Предлагат се в цвян бял и кафяв.
• Алуминиев праг за входни PVC врати. При входни врати изработени от PVC профил, обикновенно рамката е П-образна, т.е. долната част на касата липсва с цел по-удобно преминаване. Това, обаче при този модел врати се явява недостатък, тъй, като касата става по-неустойчива и под крилото остава луфт, от където влиза студен въздух и прах. За да се предотвряти това неудобство име едно много елегантно решение – Алуминиевия праг. Това е вид профил специално създаден за тези врати, който укрепва касата в долния и край и запълва луфта под крилото, което плътно затваря в него. Прага е висок 25 мм. и по никакъв начин на пречи на преминаването. В същото време е доста устойчив на износване. Предлага се в два модела: „Стандарт“ и „Лукс“. При мод. „Лукс“, прага е с ширината на касата на дограмата и към него стандартно се монтират водобран от външната страна на крилото и специална четка за още по-добро уплътняване. Естествено луксозния вариант е по-скъп, но и доста по-добре изглеждащ и функциониращ. Предлага се в цвета на натурален алуминии.