Полезни съвети при поддръжка на алуминиева дограма и PVC дограма

Полезни съвети при поддръжка на алуминиева дограма и PVC дограма

by Adapt-stil, 30.06.2015

Почистване на дограмата и механизмите. Дограмата е предпазена от надраскване благодарение на висококачествено повърхностно покритие. специално внимание обърнете на препаратите, които не бива да бъдат агресивни (разтворители и абразивни), също така и да спазвате някои основни правила в почистването:

  • Предпазните лепенки не бива да стоят повече от 30 дни изложени на външни атмосферни условия върху профила.
  • Пазете от претриване или нарушаване предпазния слой на профила.
  • Като всички движещи се метални части и механизма изисква поддръжка, а именно почистване със суха четка от праха полепнал по него и смазване с подходящи материали. Желателно е недопускането на пясък, стружки и други чужди тела в механизма – те биха го повредили.

Указание за експлоатация, поддържане в изправност, правилно проветряване и почистване на различните видове дограма

МОНТАЖ

  1. Ако стените на прозорците все още не са измазани, в никакъв случай не изваждайте подложките (трупчетата) между зидарията и касата – те осигуряват безупречно функциониране на крилата на прозореца и НЕ БИВА да се отстраняват. Подложките ще останат в мазилката.
  2. След приключване на монтажа, моля да почистите долната каса с помощта на прахосмукачка, като използвате островръха дюза. Евентуални метални стружки, останали от монтажа, могат да предизвикат поява на петна от ръжда.
  3. След монтиране на прозореца/ите следва да премахнете защитното фолио (лепенки). При евентуални по-нататъшни ремонтни работи за защита от замърсяване на прозореца/ите, трябва да се използват само видове фолио препоръчани от производителя на прозорците.

ЕКСПЛОАТАЦИЯ

  1. На закупените от Вас прозорци е монтиран качествен обков. Внимавайте дръжката на прозореца да бъде винаги във вертикално положение (нагоре/надолу) или в хоризонтално положение.
  2. Оставянето на дръжката в междинно положение може да предизвика грешно отваряне (с изключение на случаите, когато е монтиран специален обков, осигуряващ процеп за проветряване). Възможно е да се получи така, че при горно отворено положение на крилото, същото може да се завърти по вертикална ос. Не се плашете! Така наречената „ножица“ на обкова задържа стабилно крилото в горния край. Преместете дръжката нагори (положение на горно отваряне), затворете прозореца и след това завъртете дръжката в хоризонтално положение (отваряне по вертикална ос).
    Прозоречните крила, в зависимост от вида на обкова да се затварят винаги както следва:

    • Затворено – дръжката вертикално надолу;
    • Напълно отворено – дръжката хоризонтално;
    • За проветряване – дръжката вертикално нагоре – само когато крилото е с комбиниран обков.
  3. За правилното функциониране на прозореца подвижните елементи (обкова) трябва да бъде смазван с масло (несъдържащо киселина) поне два пъти годишно.
    Никога обаче да не се омазняват:

    • лагерите на плъзгащия обков;
    • ножиците и гърбовете на обкова за двуплоскостно отваряне.
  4. Не закачвайте нищо (с изключение на щори с предвидено за целта тегло) на крилото на прозореца – възможно е това да доведе до трудно затваряне, провисване и други проблеми.

ПОЧИСТВАНЕ НА КАСАТА И КРИЛОТО

ВНИМАНИЕ:  Прозорецът трябва да бъде почистван редовно

  1. Нормално замърсените каса и крило могат да се почистват лесно с хладка вода, в която е прибавен препарат за миене на съдове.
  2. Почистването на прозорецът се извършва с топла вода и подходяща мека кърпа, като за по-упорити замърсявания може да се добави, предназначен за целта, почистващ препарат.
  3. Петна от ръжда – такива петна могат да се появят и в резултат на метални замърсители от въздуха (виж Монтаж).
  4. Силно замърсени прозорци могат да се почистват без усилия с помощта на специални почистващи средства. Това почистващо средство ще намерите във фирмата, която Ви е доставила прозорците.

ВАЖНО!

  •     Не използвайте абразивни почистващи материали!
  •     Не използвайте агресивни препарати съдържащи разтворители, ацетон и други.
  • Не използвайте твърди и/или режещи предмети (шпакли, бръснарски ножчета, домакински телчета или телени четки, и други)!
  • Не почиствайте „на сухо“ с кърпа за прах!

УПЛЪТНЕНИЯ

  1. Уплътненията по протежение на касата и крилото също се нуждаят от почистване от прах и други замърсители. При положение, че уплътнението излезе от каналчето си, достатъчно е да го притиснете с палец, като започнете от мястото, където уплътнението е „легнало“.
  2. Не използвайте остри и/или режещи предмети – може да нараните уплътнението, в резултат на което ще предизвикате допълнително усложнение (духане).

ПОЧИСТВАНЕ НА СТЪКЛАТА

  1. Стъклата се почистват най-добре с чиста топла вода и кърпа и специализиране препарати, налични в търговската мрежа. При нужда във водата може да се добави препарат за миене на съдове.
  2. Да се избягва използването на разяждащи или съдържащи разтворители препарати!

СТЪКЛА

За разлика от старите единични стъкла, през новите стъклопакети, с който е остъклен Вашият/те прозорец/и, всичко се вижда без наличието на деформация на образа. Това се дължи на изключително равната им повърхност. Понякога при определен ъгъл на пречупване на светлината е възможно да се видят оцветявания с цветовете на дъгата.
Това е физично явление и не представлява дефект и/или основание за рекламация.

КОНДЕНЗ

  1. При определени климатични условия, както стъклото, така и касата могат „да се изпотят“ – това е в резултат на „среща“ на топъл със студен въздух. Явлението се наблюдава най-често когато се съчетаят висока влажност  и ниски външни температури.
  2. Предпоставка за максимално предотвратяване на това явление е правилното проветряване!

ПРОВЕТРЯВАНЕ

  1. Редовно проветряване на помещенията – предпазва от повишаване на влажността на въздуха, а от тук и евентуално образуване на плесен/мухъл.
  2. Проветрявайте редовно (3-4 пъти), като предизвикате течение, чрез отваряне на всички налични прозорци в жилището/офиса – в зависимост от външните температури за около 5 минути.
  3. Запотяването на прозореца е сигнал, че трябва да се проветри помещението!

ГРИЖИ ЗА ОБКОВА

  1. Веднъж годишно всички подвижни части на обкова трябва да се смажат с масло или грес, несъдържащи смоли и киселини.
  2. „Заяждането“ на частите на обкова ще Ви покаже срока за смазване!
  3. При трудно отваряне на прозореца – се обърнете към доставчика на Вашите прозорци.
  4. Само специалист от фирмата, която Ви е доставила прозореца, може да прецени и съответно отстрани проблема!

НЕ ПОДПИРАЙТЕ ПРОЗОРЦИТЕ!

В никакъв случай не поставяйте дървени трупчета или други предмети, с цел предотвратяване „блъсването“ на прозореца, при течение. С това можете да си навлечете само повреди и неизправности на продукта!

НЕСПАЗВАНЕТО НА ТЕЗИ УКАЗАНИЯ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО УВРЕЖДАНЕ НА ПРОФИЛИТЕ, СТЪКЛОТО И ОБКОВА, КОЕТО НЕ СЕ ПОЕМА ОТ ГАРАНЦИЯТА И НЕ НОСИМ ОТГОВОРНОСТ!

ПРИМЕР !!!

ИНСТРУКЦИЯ ЗА УПОТРЕБА ПО ПРЕДНАЗНАЧЕНИЕ И БЕЗОПАСНОСТ ПРИ ИЗПОЛЗВАНЕ, ВКЛЮЧИТЕЛНО ЗА ЗАМЯНА НА КОНСТРУКТИВНИ ЕЛЕМЕНТ.

Отваряне на прозореца:

  • Прозорци с двуплоскостно отваряне: отварянето на прозореца настрани (по оста на пантите) се извършва като при едноплоскостно отваряне. За отваряне на прозореца отгоре спрямо долният ръб е необходимо да завъртите дръжката нагоре (на 180О) след което внимателно дръпнете крилото към Вас до желаната позиция.
  • Прозорци с едноплоскостно отваряне: за отваряне на прозорецът е необходимо да завъртите дръжката настрани (на 90О) и след това дръпнете към Вас крилото до желаната позиция.

ВАЖНО!

Не завъртайте дръжката за отваряне на прозорецът отгоре, когато е отворен настрани. Това води до освобождаване на горната панта и е възможно крилото да падне!

Винаги при отваряне на прозореца отгоре е необходимо да се уверите, че долният ръб на прозореца е плътно прилепнал към касата!

Затваряне на прозореца:

За затваряне на прозореца от отворено положение е необходимо
да затворите крилото до плътното му прилепване към касата
след което да завъртите дръжката до позиция “надолу”.
Опасни ситуации
При странично отворен прозорец (например за проветряване) е възможно да се получи въздушно течение, което да причини нежелано затваряне на прозореца. В този случай е възможно, ако се намирате в зоната за затваряне, крилото да Ви удари, прещипе или да се счупи и съответно парчета стъкло да Ви порежат.

ПРЕПОРЪКА
При силен вятър или възможност за създаване на въздушно течение, моля затворете прозореца. В случай, че течението се предизвиква умишлено, погрижете се за застопоряване на отвореното им положение.

ВАЖНО!
Съществува риск от падане през прозореца!
Пазете децата далеч от прозореца, когато е отворен!

При констатиране на нередности (трудно затваряне, провисване и други), моля, свържете се със специалист, който да локализира и отстрани проблема.

ВАЖНО!
НЕСПАЗВАНЕТО НА ТЕЗИ ИНСТРУКЦИИ МОЖЕ ДА ДОВЕДЕ ДО ОПАСНИ СИТУАЦИИ ЗА ВАС ИЛИ ВАШИТЕ ДЕЦА, ДО ПОВРЕДА ИЛИ СЧУПВАНЕ НА ПРОЗОРЕЦА, КОЕТО НЕ СЕ ПОЕМА ОТ ГАРАНЦИЯТА И НЕ НОСИМ ОТГОВОРНОСТ!

No Comments


Please login to comment