Измазване на врати и прозорци

Измазване на врати и прозорци също е важен елемент от ремонта, на който трябва да се обръща повече внимание. Това обикновено е една от заключителните фази на ремонтната дейност, ето защо резултатите трябва да бъдат повече от задоволителни

Качественият ремонт е нещо, към което се стремят обитателите на всеки дом. Те с готовност инвестират нужните средства, в замяна на което очакват, че дълго време ще се радват на комфортно и уютно жилище. Всеки има различни виждания в това отношение и докато едни пребоядисват стените с цел освежаване на стаята, други имат по-сериозни претенции към вратите и прозорците.

Измазване на врати и прозорци
Измазване на врати и прозорци панел (двустранно) 9.50лв. л.м.
Измазване на врати и прозорци тухла (двустранно) 13лв. л.м.
Измазване на врати и прозорци само отвън 5-7лв. л.м.

 

Необходимо е да знаете, че измазването има важна роля както в хидроизолирането на помещенията, така и в тяхното топлоизолиране. Това се отнася в най-пълна степен за тези помещения, чиито прозорци са сменени наскоро. При монтажа на дограма се използва полиуретанова пяна, която има основно крепежна и изолаторна функция. Също така обаче пяната има някои сериозни недостатъци, които в никакъв случай не бива да се пренебрегват и подценяват. Например тя е водопромукаема, а освен това УВ-лъчите я състаряват и изхабяват значително, в резултат на което тя става на прах. Прозорецът също може да се повреди – възможно е да започне да се клати, което със сигурност ще наруши неговата стабилност. По този начин цялостният ефект от смяната на дограмата ще бъде съсипан, вместо да окаже положително въздействие върху жилищния интериор и да го направи по-атрактивен. Поради тази причина най-късно един месец след монтирането на дограмата е наложително да се изреже пяната и да се измаже двустранно с необходимите инструменти – от вътрешната страна с гипс или специална смес, а от външната – с гипсокартон. Ако фугите от външната страна не са големи и ако новият прозорец е легнал в зъба от предишната, стара дограма, те могат да бъдат запълнени и със структурен силикон, който старее продължително и бавно. При панелните блокове е често срещано явление новият прозорец да лежи в зъба от старата дограма. Ако обаче съумеете да направите качествено измазване на врати и прозорци, то едно нещо е абсолютно сигурно – домът ви ще бъде много комфортен и уютен в продължение на дълго време.

В никакъв случай не правете довършване само от вътрешната страна, защото след кратък период от време ще бъдете изненадани от наложителен нов ремонт. Мухълът по стената, който неизбежно ще се образува, няма да бъде резултат от некачествената дограма, а именно от това, че не сте направили цялостно довършване. Влагата пробива най-лесно именно през остарялата и вече изхабена полиуретанова пяна. Често клиентите смятат, че поисканата от фирмите сума за измазване на врати и прозорци е твърде висока, но всъщност тя е напълно реална и приемлива. Само се замислете – бихте ли могли сами да извършите подобна дейност при положение, че крайните стъклопакети – в голяма част от случаите на остъклени тераси – са неотваряеми и са с размер 900-1000 мм х 1500-1600 мм. Теглото на такъв стъклопакет варира от 30 до 40 кг и е практически невъзможно да достигнете фугата за шпакловане от външната страна, ако не го демонтирате. Следователно ако нямате точна представа за монтажните и демонтажните дейности, не бихте могли да свалите пакета и да извършите необходимото измазване. Всъщност напълно достатъчно е просто да се загледате по многобройните блокове, покрай които минавате всеки ден на път за работа и ще видите редица неизмазани от външната страна прозорци, при които проблемът е абсолютно еднакъв – течове от вътрешната страна покрай дограмата, както и почернели стени. Ето защо е изцяло във ваш интерес измазване на врати и прозорци в дома да се извърши от специалисти и да платите малко повече, но за сметка на това да се радвате дълго време на направената от вас инвестиция.