Обков

Важен е и въпросът за вида обков, с който е оборудвана дограмата. Това са дръжки, панти, заключващ механизъм и т.н.. Съществуват различни марки обков, но във всички случаи е важно той да е регулируем. При него дори и след години може да бъде извършен реглаж и настройка, които да върнат първоначалното гладко функциониране и леко отваряне и затваряне на прозореца. За избягване на ценови изненади е важно да се знае и нивото на стандартно влагания в дограмата обков. Видът отваряне – едноплоскостно или двуплоскостно (в една или две равнини) е въпрос на функционалност и второто предлага далеч по-добри удобства срещу неголямо оскъпяване – около 20-25 лв. за крило.

За балконските врати е много удобно, когато излезете на балкона, да може да затворите вратата след себе си. Това става благодарение на едно просто и евтино устройство наречено „шнапер”. На крилото от външната страна се монтира една малка дръжка, която служи за придърпване на вратата, а самия механизъм се монтира в профила на касата.

Все по-актуален за по-надеждно заключване, особено за по-ниските етажи, е т.н. противовзломен или „security”обков. При новите системи обков разликата в цената за включването и на тази опция не е голяма. Инвестицията си струва.

Ако пък искате да затворите зимна градина, има възможност на PVC дограмата да се сложи т.н. обков „VW”(успоредно плъзгане), и така да има възможност крилата да се отварят плъзгайки се странично, като този обков позволява придвижване на крила с размери до 1300мм х 2200мм, което дава една доста голяма отваряема площ без крилото да пречи вътре в помещението и не позволява увисването му. От друга страна, за разлика от стандартното релсово плъзгане, дава една много добра изолация при затваряне, посредством многоточковото притискане на крилото към касата. Цената на този тип отваряне в сравнение със стандартната, естествено е доста по-висока, но в някой случай това е единственото решение. Обковите, които използваме в производството, са на фирмите „Vorne” и „Siegenia”.