Комарници

Ролетни мрежи против насекоми – за прозорец (вертикални)

Подарете си спокойствие в горещите вечери …

Вертикалните ролетни мрежи против насекоми са изработени от твърд алуминиев профил и мрежа от фибростъкло, с алуминиева кутия в която се скрива мрежата при навиване. Функционалните им механизми, позволяват с едно движение да спуснете или приберете мрежата, според Вашето желание. Може да се монтира върху дограмата или върху рамка. Управлява се чрез 2 дръжки и корда. Стандартните цветове на алуминиевите профили са бял, кафяв и златен дъб, орех, махагон, венге, възможно е прахово боядисване в цвят по RAL.

 • оптимално уплътнение спрямо касата на прозореца
 • благодарение на функцията на навиване печелите удобство и практичност
 • оптимално съхранение през зимните месеци
 • възможен е монтаж върху всякакъв вид прозорци, както и да се монтира едновременно с външни ролетни щори

Ролетни мрежи против насекоми – за врата (хоризонтални)

Тази разновидност на ролетния комарник е предназначена за монтаж на врати или т.нар. „френски прозорци”, където вертикалното спускане на мрежата би било неудобно или непрактично, или няма възможност да се монтира обикновена врата комарник с панти поради това, че няма място за отварянето навън. Рулото с мрежата на този тип комарник се разполага по вертикалата и мрежата се движи от ляво на дясно или обратно. Компонентите, от които е съставен, са същите като при вертикалния ролетен комарник, но имат някои малки разлики с цел по-удобната му експлоатация. Долният водач е по-нисък от горния, така че да се изравни с долния край на касата на вратата и да не се спъва човек при прескачането му. Пружината и оста е усилена заради по-голямото и натоварване. Четката във водачите е по-плътна. Дръжки за отваряне има отвътре и отвън. Стоперите са специфични за този модел. При монтаж на двукрила врата, възможно е да се направи мрежата да се дърпа и от двете страни пропорционално със закопчаване на двата терминала посредата, за да не се получи твърде голяма площ, ако разпъването е само от едната страна, което е предпоставка за излизане на мрежата от водачите. Има няколко варианта за цвят в имитация на дърво, както при PVC дограмата, и всички цветове от каталог RAL. Предимствата са:

 • благодарение на отварянето си настрани, са удачен избор за врати
 • подходящи са и за прозорци тип плъзгане
 • удобно захващане, отваряне и затваряне

Врата с обикновени панти модел „Стандарт”

Това е най-стандартият, евтин и практичен комарник за врата. Той не притежава някакви особени преимущества, но е приложим за монтаж на почти всички дограми и само в редки случаи не може да се използва – например, когато касата на дограмата е застъпена прекалено много в стената, има цокъл в долния край или други обстоятелства пречещи на монтажа. Основните компоненти на този модел са:

 •    Двукамерен алуминиев профил за крилото с канал за гумен шнур и размери 24 х 15 мм;
 •    Делител за дотълнителна стабилност на крилото;
 •    Мрежа от фибро стъкло и тефлоново покритие с висока пропускливост на светлината;
 •    Вътрешни пластмасови ъгълчета, посредством които се сглобява крилото;
 •   Обикновени пластмасови панти без пружина (по три броя на врата), които са от две части, като едната се монтира на касата на дограмата, а другата на комарника, и позволяват лесното му сваляне и качване;
 •    Гумен шнур за фиксиране и обтягане на мрежата;
 •    Вътрешна и външна пластмасова дръжка;
 •    Магнити за фиксиране на комарника към дограмата (по два броя на комарник).

Има няколко варианта за цвят в имитация на дърво, както при PVC дограмата, и всички цветове от каталог RAL.

Комарник на панти за прозорец

Това е един от най-популярните и достъпен ценово модел комарник за прозорец. Той може да се монтира на почти всеки прозорец, но има ограничение в размерите – в ширина максимално до 800 мм., а във височина максимално до 1600 мм. Разбира се, възможно е да се изработи комарник и с по-големи размери, но поради недостатъчно стабилния профил започват деформации и рамката губи доброто си прилепване към касата на дограмата и е възможно от там да влизат насекоми. Друг съществен недостатък на този комарник е това, че ако го оставите отворен, при поява на силен вятър, има вероятност той да излезе от пантите и да падне или да се удари в стената и да се деформира. Предимството му е, че много лесно се демонтира и монтира. Както моделът за врата „класик”, така и този комарник, поради сходството им в монтажа, не е възможно да се постави на каса на дограма, която е прекалено застъпена от стената или външната изолация. Трябва от касата да се вижда от стената поне 3 см. от всяка страна, за да може да се монтира. Желателно е, при размери над 600 мм. ширина и над 1200 мм. височина, за стабилност на рамката, да се постави хоризонтален делител. В противен случай, вероятността да провисне е голяма. Този модел има следните съставни компоненти:

 • Еднокамерен алуминиев профил с канал за гумен шнур и размери 20 х 15 мм.;
 • Пластмасови външни ъгълчета за сглобяване на рамката;
 • Мрежа от фибро стъкло и тефлоново покритие с висока пропускливост на светлината;
 • Вътрешна и външна пластмасова дръжка;
 • Обикновени пластмасови панти без пружина (по два броя на комарник), които са от две части, като едната се монтира на касата на дограмата, а другата на комарника и позволяват лесното му сваляне и качване;
 • Гумен шнур за фиксиране и обтягане на мрежата;
 • Пластмасов шнапер, осигуряващ стабилното затваряне на рамката към касата на прозореца.

 

Лесно се демонтира

Има няколко варианта за цвят в имитация на дърво, както при PVC дограмата, и всички цветове от каталог RAL

Статичен (неотваряем) комарник

Подарете си спокойствие в горещите вечери …

 

Фиксираните мрежи против насекоми модел Стандарт са изработени от алуминиева рамка и мрежа от фибростъкло. Закрепват се неподвижно към дограмата посредством райбери. За извършване на монтаж е необходим достъп до прозореца отвън.

Стандартните цветове на алуминиевите профили са бял, кафяв и златен дъб, фолирани профили в цвят златен дъб, череша, орех, махагон, светъл дъб, възможно е прахово боядисване в цвят по RAL.